zondag 17 mei 2015

Vier jaren Rijswijk

Als kind met een zekere schaakaanleg en niet minder als schaakvader kom je in razende vaart in aanraking met een veelheid aan bijzondere schaaktoernooien. Aanvankelijk regionale, maar na niet al te lange tijd ook nationale wedstrijden, waarbij Nederlandse kampioenschappen uiteraard de kroon spannen.

Pupillendag 2010, Oosterhout 
NK-E 2013, Waalwijk
Ook bij een jeugdschaker staat de tijd echter niet stil. Bijna net zo snel als ze kwamen, verdwijnen al die unieke gebeurtenissen één voor één weer achter je rug. De Nationale Pupillendag, waar 7, 8 en 9-jarigen in een eendaags toernooi strijden om de nationale titels, liggen voor je gevoel al in een ver verleden. Het NK-E, traditioneel in Waalwijk voor schakers t/m 10 jaar, is inmiddels al weer twee keer gespeeld zonder dat je er bij was.

Afgelopen weekend ondernemen we voor de vierde en laatste keer de reis naar Rijswijk voor het kampioenschap t/m 12 jaar, het NK-D. In het idyllisch tussen de hoge bomen van het Rijswijkse Bos verscholen jeugd- en jongerencentrum Don Bosco schaken 80 jongens en meisjes gedurende drie dagen in rijen van vier, gerangschikt naar de positie in het tussenklassement van voor naar achter in de zaal, om de titel van Nederlands kampioen(e). 

NK-D 2012, Rijswijk. Op de achterste rij ver weg van de toppers.

Drie jaar geleden waren we hier voor het eerst. Als negenjarige komt Eelke enkele keren op de achterste rij terecht, maar met een eindklassering iets onder het midden zegt iedereen dat hij het daarmee heel goed doet. Dat mag zo zijn, maar een plaats op de eerste rij, waar de kanonnen zitten met namen die je alleen met het grootst mogelijke ontzag durft uit te spreken en in bezit van duizelingwekkend hoge schaakratings - nee, wees eerlijk, die plek zie je je eigen kind niet bereiken.

NK-D 2013, Rijswijk (NB nog slechts 3 live-borden).
Aanschuiven in de eerste rij op bord 4.

In het tweede jaar is er een stevige plaats in de middenmoot en speel je soms al dicht tegen de eerste rij aan, eenmaal zelfs op het laatste bord van, jawel, die eerste rij. Waar je door een topper die een wat minder toernooi heeft wel meteen hardhandig naar je plaats terug verwezen wordt.

NK-D 2014, Rijswijk. De traditionele groepsfoto.

Dan bij de derde deelname zit je plotseling - wat gaat dat hard - onafgebroken aan de hoogste borden. Twee twaalfjarige jongens blijken een maatje te groot. Dit jaar ben je zelf van de oudste lichting, behoor je tot de topfavorieten en kijken ze allemaal naar jou. Nu zal het moeten gebeuren. En het gebeurt. Vier jaren Rijswijk sluit Eelke af met de nationale NK-D titel. Het is allemaal langs de randen van de afgrond, dat wel. En Eelke doet het weliswaar op eigen kracht maar om overeind te blijven is ook een portie geluk onontbeerlijk.

NK-D Rijswijk 2015
Foto: Zhaoqin Peng

Met zijn kampioenschap heeft Eelke een uitzending verdiend naar het WK jeugdschaak. Hoe het met dat WK, dat in het najaar gehouden wordt op het Griekse schiereiland Halkidiki, ook al weer precies zat is te lezen in het op de eerste dag van de vorige maand op dit blog gepubliceerde artikel ...



woensdag 13 mei 2015

Regionaal Webmaster van het jaar en het NK D

Een traditie binnen de Nederlandse Schaakbond, de KNSB, is de benoeming van één van haar leden tot 'Schaakvrijwilliger van het jaar'. De onderscheiding gaat altijd uit naar iemand die zich minstens een half leven, vaak ergens in de schaduw, heeft ingezet voor de goede zaak. Een mooi gebaar.

Zoals bij de meeste Nederlandse sportbonden is de schaakwereld onderverdeeld in ruim een tiental onderbonden. Elk van deze heeft een eigen website waarop verslag wordt gedaan van het wel en wee van het regionale schaakleven. Deze week was er een aanleiding die mij op het idee bracht van een eenmalige verkiezing van 'Regionaal Webmaster van het jaar'. Ik had natuurlijk kunnen doen alsof dit een prijs was die ook door de KNSB ter beschikking werd gesteld. Maar dat doe ik niet. Eén keer een grap is leuk, maar je moet er geen gewoonte van maken. Schaken is een serieuze zaak.

Geen nood. Een pijlsnel op persoonlijk initiatief tot stand gekomen vakjury heeft zich over de kwestie gebogen en heeft inmiddels unaniem haar keuze gemaakt. Tot 'Regionaal Webmaster van het jaar' is uitgeroepen de verslaggever van de Noordelijke Schaakbond (beter bekend als de NOSBO). Uit het juryrapport: "De NOSBO webmaster wisselt zijn normale verslaggeving af met artikelen die origineel, ludiek, humorvol, prikkelend, satirisch, bij vlagen een tikkeltje provocerend en soms zelfs gewaagd te noemen zijn. Hoe men ook over de invulling van de belangrijke taak van Regionaal Webmaster denken mag, zijn bijdragen zijn een verademing vergeleken met de brave scorebord-journalistiek en het hosanna geroep van de meeste van zijn collega's".

Het laatste geruchtmakend artikel van zijn hand betreft een oproep namens het NOSBO bestuur niet deel te nemen aan het Groninger Weekendtoernooi (en tevens Nosbo Kampioenschap 2015) van aanstaande Hemelvaartsdag 14 mei t/m zondag 17 mei. Andere opmerkelijke stukken zijn bijvoorbeeld een hilarisch verslag van een bijeenkomst rondom de promotie van internet schaak, een parodie op het Koningslied in Groninger schaakland en een bericht over de annulering van een jeugd Grand Prix als gevolg van ernstig aardbevingsgevaar. De webmaster werd zelfs gedwongen laatstgenoemd artikel eerst te rectificeren en daarna geheel van de site te verwijderen. De jury wil het stuk graag - al was het maar op grond van vrijheid van meningsuiting - op deze wijze aan de vergetelheid ontrukken.

Inmiddels is op aandrang van de organisatie van het Groninger Weekendtoernooi de verzekering gegeven dat het toernooi wel doorgaat. Ook vanaf deze plaats worden liefhebbers opgeroepen zich vooral aan te melden voor het evenement waar trouwens aanzienlijke geldprijzen te verdienen zijn.

Enige kritiek op de organisatie van het Groninger Weekendtoernooi is nochtans op zijn plaats, met name waar het de wel zeer ongelukkige planning op de schaakagenda aangaat. Sinds jaar en dag wordt in het Hemelvaartweekend in Rijswijk het Nederlands Kampioenschap jeugdschaak t/m 12 jaar gehouden. Ditmaal dus voor kinderen die geboren zijn in het jaar 2003 of later. Juist het jaar 2003 heeft een groot aantal noordelijke schaaktalenten voortgebracht die tezamen al jaren bekend staan als de Gouden NOSBO generatie. In 2013 veroverden zij de KNSB titel teamschaken in de E-categorie. En vele nationale persoonlijke titels werden door hen naar Groningen gesleept. Naar verwachting zullen zij ook het komende NK-D domineren. Sommigen voorspellen zelfs een compleet NOSBO podium op zaterdag als het toernooi eindigt.

Door de afwezigheid van deze volledige talentvolle jeugdtop is het NOSBO schaakkampioenschap bij voorbaat een gedevalueerd toernooi. Ook vele anderen - begeleiders, coaches, ouders - zullen Rijswijk verkiezen boven Groningen. Naar het schijnt zal zelfs de NOSBO webmaster himself er zijn opwachting maken. En terecht. Vanzelfsprekend zal ook schrijver dezes als nauw betrokken schaakvader in Groningen ontbreken. Waarmee niet gesteld zij dat zijn aanwezigheid van essentieel belang is voor het welslagen van het Groninger Weekendtoernooi annex NOSBO kampioenschap; zeker niet. Maar ja, elke deelnemer telt nietwaar?

Hiermee geconfronteerd heeft de organisatie van het Groninger Weekendtoernooi het volgende laten weten. Gedurende het gehele weekend zal het NK-D zal via een aantal opgestelde schermen tijdens het toernooi in Groningen op de voet te volgen zijn. Als de loop van de gebeurtenissen in Rijswijk daar aanleiding toe geven zullen de partijen tijdelijk worden stilgelegd. U hoeft dus niets te missen.

Of de toernooidirecteur hier serieus was of dat dit een grap was, heb ik hem niet meer durven vragen ...

vrijdag 1 mei 2015

Voetbal en schaken in en bij de Kuip

Voor de tweede achtereenvolgende keer organiseert Stichting Pathena het Nederlands kampioenschap schaken voor de jeugdcategorieën A, B en C in het Topsportcentrum Rotterdam. Net als vorig jaar, toen Feyenoord zijn laatste competitieronde afwerkte, wordt er op de eerste zondag van het toernooi in het naastgelegen Stadion de Kuip een bijzondere voetbalwedstrijd gespeeld: ditmaal de bekerfinale tussen PEC Zwolle en FC Groningen.

Afgelopen zondag speelden de twee clubs respectievelijk tegen Ajax en Feyenoord. Beide duels eindigden in een 1-1 gelijkspel. En hoewel de bekerfinalisten met het oog op de veel belangrijkere wedstrijd van komende zondag niet tot op hun diepst gingen, waren het zowel de Amsterdammers als de Rotterdammers die met het eindresultaat hun handen dicht mochten knijpen.

PSV is weer gewoon kampioen en een afgeladen Kuip en heel voetbalminnend Nederland verheugt zich op een zinderende finale tussen twee frisse provincieclubs. Ondertussen klagen supporters, journalisten en andere voetbaldeskundigen steen en been over het spel van Ajax en Feyenoord. Het is een en al droefenis. Niettemin vernamen wij deze week dat zelfs het koninklijk paar supporter van hen zijn. De een voor de een, de ander voor de ander: precies zoals het hoort.

Waar toch komt de grootsheid van de twee clubs vandaan? Lees nogmaals het artikel van vorig jaar - lichtelijk gereviseerd - over een unieke episode uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis.