dinsdag 6 mei 2014

Pathena zet in op EK / WK jeugdschaak

In de eerste week van de meivakantie vond in het Topsportcentrum Rotterdam, pal gelegen naast Feyenoord stadion De Kuip, het NK jeugdschaak 2014 in de leeftijdscategorieën A, B en C (resp. t/m 20, 16 en 14 jaar) plaats. De organisatie was in handen van Stichting Pathena die als doel heeft de promotie van het jeugdschaak in de regio Rotterdam. Hier zomaar een verslagje: 'Perfect georganiseerd NK A,B,C in Rotterdam'. In de negen dagen die het NK duurde bewees Pathena dat zij haar ambities gerust wat hoger kan stellen.


Tijdens het NK jeugdschaak zijn voor de spelers en speelsters uitzendingen te verdienen naar het Europees Kampioenschap. Vorig jaar maakten Eelke en ik dat toernooi mee in Budva, Montenegro. Het logies en het weer was er voortreffelijk. De wedstrijden werden echter gespeeld in een kale sporthal zonder enige aanvullende faciliteiten en een aftands schoolgebouw. Hoe verder het afgelopen NK vorderde des te meer kwam ik tot de gedachte dat in deze Rotterdamse setting een omvangrijk internationaal schaakkampioenschap prima mogelijk was. Het Topsportcentrum kent verscheidene zalen van verschillende grootte met voldoende tribuneruimte voor toekijkende ouders en begeleiders (een belangrijk detail). De Pathena organisatie blonk uit in de toepassing van digitale en internet technologie; een verademing vergeleken met andere toernooien waar niet zelden een werkende internetverbinding al een struikelblok is. Voeg daarbij het plezier en ogenschijnlijke gemak waarmee de medewerkers en vrijwilligers het geheel in goede banen leidden, en het is duidelijk dat een EK jeugdschaak op Pathena grond de allure zou krijgen die het verdient.

Toevallig werd in de dagen van het NK A,B,C bekend dat 'een commissie van wijze Feyenoord mannen' inzake het vernieuwingsvraagstuk van De Kuip heeft besloten tot modernisering van het bestaande stadion. Ik begrijp dat de die-hards liever een minder ingrijpende verbouwing hadden gezien maar zij mochten het besluit niettemin als een overwinning begroeten. Een onzalig plan van nieuwbouw op een andere locatie is van de baan, wie had dat gedacht. De Kuip is gered.

Renovatie van stadion De Kuip, voetbalclub Feyenoord, het Topsportcentrum en Pathena: plotseling dient zich een wonderlijke, maar mogelijk vruchtbare combinatie aan. Net als de modernisering van De Kuip zou een EK of WK jeugdschaak (met natuurlijk op de vrije dag een voetbaltoernooi in De Kuip) een belangrijke impuls kunnen geven aan een vernieuwd Feyenoord - in dit geval een intellectuele impuls. Nee, dat botst niet met Feyenoords karakteristieke eigenschappen van strijd en werklust. In een speurtocht op het internet rondom de geschiedenis van Feijenoord eind jaren zestig, kwam ik een (nu helaas onvindbaar) filmpje tegen met Henk Spaan waarin deze verrassend opmerkt dat Feyenoord in de daaraan voorafgaande periode juist de club van de verfijnde techniek was. Een verbinding met de schaaksport zal voor Feyenoord daarom behalve vernieuwing ook een terugkeer inhouden naar vergeten roots. Zonder daarmee afscheid te moeten nemen van de Rotterdamse waarden van opgestroopte mouwen en 'geen woorden maar daden'. Zoals ook De Kuip behouden blijft.

Een blik op de internationale FIDE Schaakkalender leert dat het al in 2015 of anders toch zeker in 2016 zover kan zijn. Sterker, ik zou meteen inzetten op vastlegging van drie achtereenvolgende edities van een van de twee evenementen. Amsterdam en Eindhoven, de steden die zich onverbeterlijk laten voorstaan op intellect en technologie, zullen knarsetandend toezien hoe ze op eigen terrein worden gepasseerd. Een nieuw Feyenoord in een vernieuwde Kuip zal heersen in de vaderlandse voetbalcompetitie. Tegelijk (en eindelijk) zal de Nederlandse jeugd zich massaal op het schaken storten, ergens in een Nederlandse huiskamer kruipt nu al de toekomstige wereldkampioen over de vloer.

EK's en WK's schaken worden tegenwoordig nooit meer in West-Europa georganiseerd. Om financiële redenen uiteraard. Aan Rotterdam de gelegenheid daarmee te breken. De kosten van de renovatie van de Kuip liggen volgens de berichten rond de 200 miljoen euro. Het moet toch mogelijk zijn een heel klein deeltje daarvan opzij te zetten voor een EK of WK jeugdschaak. Ondernemers van Rotterdam: win-win-situatie, best of both worlds, kansen voor open doel - ik hoef u de uitdrukkingen niet voor te zeggen. Meldt u zich gewoon bij Stichting Pathena!